fbpx

Ra-Ra Raffia ka-ka kalapom

Ra-Ra Raffia ka-ka kalapom

Szerintem a kötőknek-horgolóknak nem kell bemutatni a Wool and the Gang fonalmárkát. Ők a fancy, menő, laza fonalas cég. Szerintem egy picit túlárazottak a fonalaik, illetve még nem sikerült eldöntenem, hogy vajon minőség is van, vagy csak menőség a nevük mögött. Egy angol márkáról beszélünk egyébként, akik környezettudatosak, nagyon fontosnak tartják a fenntarthatóságot és az újrahasznosítást. Érkezik tőlük rendszeresen hírlevél, így követem az aktuális újdonságaikat. Egyik különlegességük a raffia, ami farostból készül. Ezzel igen régóta szemeztem.

Aztán az egyik legkedvesebb fonalboltom, a Babaerka Fonalkuckó elkezdte forgalmazni a fonalaikat, így már mindjárt vonzóbb volt, mint állni a külföldi postaköltséget, majd a Vegán fonalak akciójában végre rá is szántam magam, hogy kipróbáljam, és alkossak magamnak egy szalmakalapot. Ahogy a Wool and the Gangnek is sajátos az arculata, úgy a Babaerkánál is érzek egy különleges, kedves, kifinomult, meleg hangulatot. Egy korábbi rendelésemnél piros és sárga fonalakat rendeltem egy kendőhöz, és mellé piros és sárga cukorkák érkeztek a csomagban. Illetve mivel szeretnék picit nemesebb, minőségibb, pl. magasabb gyapjútartalmú fonalakat is kipróbálni a jövőben, erre is nagyszerűen alkalmas a kínálatuk.

Egy meglepően könnyű, de láthatóan kiadós gombolyag érkezett. A Fonalkuckótól kaptam még egy tippet is mellé, hogy mindig tartsam függőlegesen a gombolyagot, így nem fog összegabalyodni a fonal horgoláskor. Na, ezt a fajta gondoskodást nagyon szeretem.

Azt hiszem, ötödik nekifutásra sikerült elérnem a kívánt méretet és fazont. Több tanulságot is sikerült összeszednem:

1.) A méretpróbát továbbra is időpocsékolásnak tartom. Mondjuk, lehet, hogy a négy rossz verziót megspóroltam volna magamnak. Viszont mellettem szóljon, hogy minta nélkül, életem első kalapját horgoltam, egy számomra ismeretlen anyagból, így valószínűleg kellett ennyi próbálkozás.

2.) A félgömb alakot hagyni kell, hogy elérje a teljes nagyságát, nem szabad a “kipa” méretnél megjósolni a méretet majd feladni.

3.) A szalmakalapnál is úgy tűnik, ugyanaz a szabály, mint a sapkáknál általában, hogy egy picit szorosabban lesz jó érzés viselni.

A fonal egyébként nálam jól vizsgázott, nagyon érdekes volt horgolni, a nejlonzacskóhoz tudnám hasonlítani, szalagszerű, de nem annyira élettelen. A bontást meglepően jól bírta és nagyon szép horgolásképe van. Teljesen egyenletes az egész gombolyag, és még egy csomó sem volt benne sehol (elképzelni sem tudom, hogyan készülhet). Kiadós is, pont kijött belőle, amit szerettem volna.

Picit elöl felvarrtam, nekem így tetszik a fazonja, de ez bármikor el is bontható. Akár egy szalaggal, kendővel is megbolondíthatom. És ma végre fel is avattam: