Táskát nemezeltem mosógépben

Táskát nemezeltem mosógépben

Sajnos vagy nem sajnos, nem hogy szűkülne, egyre jobban tágul az érdeklődési köröm, egyre több technika és alapanyag érdekel. A terhességem vége felé az elképzelttel ellentétben, a kreativitásom kimerült egy másik, tökéletes kis lény előállításában, hogy az első babás hónapokra újult erővel térhessen vissza. Még a főztöm is lendületesebb, az eddig keresett és hiányolt spontaneitás most, úgy érzem, a fülemen is folyik. A gyapjúval ugye már korábban is ismerkedtem, egyre többször használom már kötéshez is, most pedig ezt a kettőt sikerült ötvöznöm.

Korábban is olvastam már a mosógépben nemezelhető gyapjúfonalról, és az abból készíthető táskákról, kosarakról. Akkor ha jól emlékszem, azért tettem le róla, mert viszonylag nagyobb kiadás lett volna kétes végeredménnyel. Az újdonsült kísérletezőkedvem azonban most nem hagyott nyugodni, így rendeltem egy jó nagy adag nemezelhető Drops Eskimo fonalat. Tanulva a korábbi hibáimból, emeltem a rendelt mennyiségen, hogy mindenképpen legyen elég a fonalam, illetve a futár költség is így éri meg ugye. Szerencsére a futárok általában napközben hozzák a szajrét, így észrevétlenül tudom becsempészni az újabb doboz fonalakat.

Rájöttem, hogy nincs kicsi táskám. Tudjátok, olyan, amibe csak pénztárca, meg mobil, meg zsepi meg kulcs fér. Mondjuk, nem tudom, hova is venném föl, hiszen jellegemből adódóan jelenleg egy vándorcirkusznyi felszereléssel szoktam útra kelni. De gondolom, jön a tavasz, meg elegem is van a pizsire felvett kapucnis pulcsiból, amiben az oviig szaladok le. Szóval kell és kész. És ha már kell, legyen sárga sárga. Ott virít a kép közepén, csak hogy biztosan el tudjátok képzelni.

Azt tudni kell az eljárásról, hogy a nemezelés során meg fog változni a darab mérete, de igazából ezzel elsőre nem tudtam kalkulálni, így mindenképpen akartam készíteni egy tét nélküli mintadarabot. Így házasodott össze nálam a forró pink és egy többszínű fonal.

Van egy elég izmos horgolt táska ötlet- és mintagyűjteményem Pinteresten, onnan kerestem leírást hozzá. Ezt a shoppert egyszer már meghorgoltam félig, csak fonalhiány miatt végül lebontottam, de most szuper volt alapnak. Szerettem volna, ha van valamiféle formája, kicsit pufibb a kész táska, ezért volt jó választás az ovális alapú táska fazon. 12-es tűvel, egyráhajtásos pálcákkal készült el az alapom, az utolsó sort kúszószemekkel zártam, hogy legyen egy kis tartása. Egy teljes gombolyagot evett meg a színesből és kettő ment bele a pinkből.

Mivel tényleg semmi tapasztalatom nem volt, picit tartottam tőle, hogy túl laza lesz, de az egyik mintaleírásban pont azt olvastam, hogy kifejezetten jót tesz a darabnak, ha lazábbak a szemek. Végig igyekeztem nem föladni vagy halogatni, illetve többször tudatosítottam magamban, hogy kifejezetten a tapasztalatszerzés és a kísérletezés a jelenlegi célom, nem kell, hogy elsőre tökéletes legyen, így folytattam a munkát.

Ezután ment a mosógépbe. Először egy bátortalan 40 fokos programmal. Na, itt egy picit vesztett a méretéből, de ezen kívül más nem történt vele. Majd már minden mindegy alapon, azon nyomban vissza is nyomtam a gépbe egy 60 fokos körre, és tettem mellé egy törülközőt is, ezt is tippként olvastam valahol a nemezeléshez.

És az álhatatosságom végül meghozta a gyümölcsét:

A méretéből elég sokat veszített (az eredeti 33 cm-es szélességből 22 cm, a 30 cm-es magasságból pedig 21 cm lett), pont a kívánt kistáska méretre, gyönyörűen összenemezelődött, és nagyon szép forma alakult ki belőle. Vizesen kitömtem nejlonzacsikkal, és ment száradni a fűtőtestre. A fehér szöszmöszök a mellétett törülközőből származnak, ami szép pink lett, ezeket leszedegettem róla azóta.

Annyira elégedett vagyok a prototípussal, hogy táskásítottam, és bizony el is kezdem tesztelni. A bőr szerelékek nagyon szépen kiegészítik, feldobják és komolyabbá teszik.

Szóval készítettem egy táskát. Most pedig felkészül a sárga. Neki bőr fedelet tervezek. És lehet, hogy hátizsákpántokat kap. Majd mutatom azt is, ha elkészült.