fbpx

Színtanácsadás Mengyán Eszterrel

Színtanácsadás Mengyán Eszterrel

2019.03.31 Múzsa Sminkstúdió


Egy nagyon különleges tanácsadáson vehettem részt: végre megtudtam, hogy milyen színtípusba tartozom, és nem is akárkitől.

Több okból gondoltam, hogy most van itt az ideje. Egyrészt, úgy döntöttem, hogy megőszülök. Nagyon szeretem a saját hajszínemet, ami az ezüst szálakon kívül szerintem szép sötétbarna. De fölösleges időpocsékolásnak és életszerűtlennek tartom, hogy rendszeresen a saját színére festessem vissza. Ez egy természetes folyamat, amit el tudok fogadni, nem gondolom, hogy takargatnom kellene. Szeretem magam kifejezni a ruháimmal. Néha túlságosan is. De nem szeretnék a vidéki őrült kötényruhás böjtiboszi lenni. Ebben is segíthetnek, ha ismerem, és tudom használni a számomra előnyös színeket.

Koromnál fogva viszonylag normális ruhaparkkal rendelkezem, nyilván lehetne kevesebb is, több is, én most úgy érzem, megvagyok. Nem érzek folyamatos késztetést a vásárlásra, nem jutalmazás már. Így első körben nem a teljes ruhatárcsere volt a célom, hanem a meglévőek ügyes szortírozása, selejtezése, kombinálása.

Régóta szemeztem már a színtípus meghatározás lehetőségével, de egy csomó stylist és tanácsadó, illetve csoport nekem túlzásnak tűnik. Mintha onnantól még a függönyöket is le kellene cserélni a lakásban, vagy soha többet nem hordhatnék világos bőrcipőt. Inkább egy jó játékot szerettem volna, nem ortodox dogmákat.

Amikor Mengyán Eszter meghirdette ezt a lehetőséget, vettem egy nagy levegőt, és jelentkeztem hozzá. Nagyon régóta követem a fenntartható divatról szóló blogját. Azt gondolom, nagyon fontos dolgokat terjeszt és erősít meg, hogy a saját életünkben, a saját szintünkön tegyünk a túlfogyasztás, a munkaerő nyílt kizsákmányolása ellen, és tartsuk például tovább használatban a ruháinkat is. Hogy ez is számít. Szuper alkotókat, kezdeményezéseket mutat be. Szeretem nézegetni a fotóit, igazi hús-vér, dolgozó lány, aki szerintem tud magán is nevetni, és tanulságosan vállalja azt is, ha valami éppen félresikerült. Pont, ahogy velünk, olvasókkal is megtörténik. Ettől aztán baromi hiteles lesz. Rendszeresen olvasom az írásait, így izgatottan vártam a személyes találkozást, de biztos voltam benne, hogy nem érhet csalódás. És tudom, hogy elcsépeltnek tűnik, de így visszagondolva tényleg szuper barátnős hangulatban töltöttük el azt a bő két órát.

Először jött az elmélet. Gyorsan végigvettük a színtípusokat szuper celebpéldákkal és hangulatképekkel. Már itt is értek meglepetések, hogy egy típuson belül is milyen széles lehet a skála. Én pedig egyre izgatottabb voltam, hogy vajon én majd melyik típusba kerülök. (Női magazinos szakirodalom alapján hófehérke színeim miatt télnek tippeltem magam).

Tudtam, mi vár rám, számítottam is rá, de picit így is nehéz volt. Azt gondolom, viszonylag rendben vagyok magammal, illetve tisztában vagyok azzal, hogy azzal a befektetett szépségápolási munkával, amit (nem) végzek, bizony kb. ezt érdemlem. Mégis picit zavarba ejtő volt látni csak az arcomat, letakarva a hajamat és nyaktól lefelé a ruhámat is. (Ez azért fontos, hogy csak a bőröm, a szemem színei maradjanak a színmeghatározáshoz). Már ez is a terápia része, egy órán keresztül szemben a tükörrel. A nevetős ráncokkal, a szeplőkkel, a két évvel ezelőtti rollerbaleset hegével, jó megvilágításban. Az is döbbenetes, hogy milyen ritkán vizsgálom meg egy pillantásnál hosszabban az arcomat. De ennek is eljött az ideje ezek szerint. És igazából a végére egészen megbarátkoztam vele.

No, és akkor jöttek a kendők, amik minden színtanácsadós képen ott vannak. Jó sok kendő. Árnyalatokként. Hideg és meleg, fényes és matt, világos és sötét árnyalatokban. Eszter egymás után vette le őket rólam, volt, hogy visszatértünk, összehasonlítottunk. Mivel nagyon szeretem a színeket, az öltözködésben szerintem bátran is használom őket, nem volt bennem elutasítás egy szín felé sem. Tudtam nyitottan hozzáállni mindenhez. Persze, az érdekes, hogy sokszor nehéz elvonatkoztatni attól, hogy azt a színt szeretem-e vagy nem, de itt nem ez a lényeg. Hanem, hogy felragyog, elszürkül, elsárgul-e az arcom, jelentéktelennek tűnök-e vagy indulhatok a vörös szőnyegre. Voltak olyan színek, amikben egyszerűen nem tűntem szimpatikusnak. És voltak színek, amiknél egyből egy teljes ruhát képzeltem magamra, komplett sztorival. Nagyon sokszor tettünk félre úgy színt, hogy nem rossz, de van ennél jobb is. Végül kialakult a saját palettám:

Azt gondoltam, ahogy beléptem az ajtón, Eszter már tudta is, milyen színtípusba tartozom. A tél típus elég gyorsan meglett, viszont, hogy azon belül tél-tavasz vagy tél-nyár vagyok, adott egy picit okot az izgalomra. Újra felraktunk kendőket, színeket. Igazából megerősítve érzem magam, ezek szerint már korábban, öntudatlanul is ráéreztem a most már tudományosan bizonyított színeimre:

Értékelés

Helyszín: Eszter Budapesten belül akár házhoz is megy. Nekem kellett a kimozdulás, így a közösségi közlekedéssel is nagyon kényelmesen megközelíthető Múzsa Sminkstúdióban (II. ker., Szilágyi Erzsébet fasor 37-39.) találkoztunk.

Ára: 19 000 Ft a 2,5 órás tanácsadás. Ebben benne van az elmélet, a kendőzés, illetve egy szuper képes-szöveges pdf a saját színtípusomról, de van lehetőség e-mail-es konzultációra is Eszterrel. Instant, ugyanakkor életre szóló tudást szereztem egy délelőtt alatt, amit akár azonnal kamatoztathatok is.

Oktató: Eszterrel teljes biztonságban éreztem magam, mintha régóta ismernénk egymást, és bármeddig szívesen maradtam volna. Szuperül tudtunk együtt dolgozni, barátságosan, de határozottan terelgetett. Ha nem értettünk egyet, vagy rám hagyta, és újra elővettük, vagy meggyőzött a magabiztosságával. Ha aktuális lesz a testalkat elemzés, biztosan megkeresem majd újra.

Új technika megismerése:   Megerősített abban, hogy jó úton járok. Egyedülálló lehetőség arra, hogy az összes színt felpróbáljuk. Így egyfajta edukáló, megerősítő szerepe is volt számomra. Mivel nemsokára megyek kendőt szőni, jól át kell gondolnom a tervemet, és elvetni az egérszürke elképzelésemet.

Foglalkozás hossza: igen intenzív 2-2,5 óra, elmélettel, gyakorlattal, kérdésekkel. Ez egyéni tanácsadás volt, így ketten voltunk, csak rám koncentráltunk mindketten.

Flow: Minden egyes esetben tanulok magamról, ha valami újba vágok bele. Nekem már ez nyereség.

Anyuka kimenőnek is jó? A legjobb, mivel itt esélyem sincs mással, csak magammal törődnöm. De ismétlem: csak én és az arcom. Minden körítés nélkül. Ha valaki nem tart itt, annak megrázó élmény is lehet.

És utána még egy kis ráérős séta is belefért hazafelé a körúton. Egy kiegészítővel, ami mindig illik az arcomhoz:

Ha kedvet kaptatok, itt éritek el Eszter blogját, itt pedig a színtanácsadásról tudhattok meg többet.